Nu het tweejaarlijkse loonoverleg op de klippen is gelopen, hebben de socialistische en de christelijke vakbond (ABVV en ACV) opgeroepen om vandaag te staken. Maar hoe wordt die staking opgevolgd?

"Supermarktketen Colruyt heeft zelf een dag verlof extra gegeven aan zijn personeel". "Dat is al een loonstijging van 0,5 procent, berekend over twee jaar. Dan moet je tegen die mensen zeggen: 'jij hebt al meer dan genoeg gekregen'."

Openbaar vervoer op laag pitje

De eerste plaats waar u momenteel iets van die staking zult merken, is in het openbaar vervoer. De treinen van de NMBS rijden in elk geval met een minimale dienstverlening. Dat betekent concreet dat iets meer dan de helft van de treinen rijdt. Dat is het geval voor tweederde van de IC-, L- en S-treinen. De P-treinen daarentegen rijden niet.

Bij De Lijn rijdt maar een vijfde van de bussen en trams. Vooral in Antwerpen en Limburg is de situatie dramatisch, daar rijdt bijna niks. "Wij raden onze reizigers aan om voor hun vertrek om zeker onze haltepagina's te checken via de app of op onze website", zegt woordvoerster Karen Van der Sype. "Aan de haltes staan ook borden met realtime info. Daar kan je dan zien of een rit al dan niet rijdt."

Later op de dag zal ook duidelijker worden welke bedrijven en welke winkels stil zullen liggen. Nu al is zeker dat het personeel van honderden bedrijven deelneemt aan de staking.

Onder meer bij grote bedrijven als Audi Brussel, Arcelor Mittal in Gent, Coca Cola in Antwerpen wordt gestaakt. 

Ook op Brucargo in Zaventem wordt actiegevoerd. Daar zijn een dertigtal vakbondvertegenwoordigers aanwezig. Van daaruit worden ook de coronavaccins verdeeld, maar de bonden benadrukken dat geen enkel vaccin zal worden geblokkeerd.
 

De werkgevers vinden de staking ongepast, nu de economie het zwaar te verduren heeft met de coronapandemie en er weer strengere lockdownmaatregelen gelden. 

Eenzelfde geluid bij ondernemersorganisatie Voka, dat werknemers oproept om niet deel te nemen aan de actie: "In deze grootste crisis in generaties voelt elke vermijdbare economische schade door een staking als een dolk in de rug. Nu staken is de welvaart helemaal kraken."

Bij zelfstandigenorganisatie Unizo noemen ze de staking "onwaarschijnlijk cynisch". "Niet de werknemers, maar de zelfstandigen en hun gezinnen verloren sinds de uitbraak van corona het meest aan inkomen en koopkracht", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.

"En dan hebben we het nog niet over de zware geldnood van de bedrijven zelf, waar deze zelfstandigen aan het roer staan. Vaak kmo's die ook werk verschaffen aan heel wat medewerkers." (VRT NWS)